Terug naar alle artikelen

Hoeveel COVID-19 patiënten liggen op de IC?

Een klein deel van de COVID-19 patiënten komt terecht op de intensive care (IC). Maar er kunnen wel veel coronapatiënten zijn en het aantal IC-bedden is beperkt. Er zijn natuurlijk ook bedden nodig voor mensen die bijvoorbeeld een ernstig ongeluk hebben gehad. De cijfers over coronapatiënten op de IC’s zijn dus belangrijk om te kunnen zien of er genoeg IC-bedden zijn voor alle patiënten.

IC-personeel aan het werk

Dit artikel geeft uitleg bij de pagina 'Intensive care-opnames per dag op het dashboard'. Daar vindt u ook de actuele cijfers.

Het aantal IC-opnames per dag, links bovenaan de pagina, is een gemiddelde van de afgelopen drie dagen, dus exclusief vandaag. Omdat het een gemiddelde is, kan er een cijfer achter de komma staan.

Aantal bezette bedden

Deze afbeelding laat het aantal IC-opnames per dag zien en het aantal IC-bedden bezet door patiënten met COVID-19.

Rechts zie je het totaal aantal COVID-19 patiënten dat op een IC-bed ligt. Achter het absolute aantal in het cijfer, zie je ook het percentage IC-bedden dat is bezet door COVID-19 patiënten. Let op: dit percentage zegt niets over het maximaal aantal beschikbare IC-bedden. Er is namelijk geen vast maximum. Het totaal aantal IC-bedden hangt bijvoorbeeld af van de beschikbare IC-verpleegkundigen en -artsen. Als die ziek zijn of in quarantaine zitten, dan zijn er ook minder IC-bedden beschikbaar voor patiënten.

Grafieken

De eerste grafiek op de pagina toont de ontwikkeling van het aantal IC-opnames door de tijd heen. De IC-opnames gaan terug tot de eerste golf in maart 2020. Ook de tweede golf kun je goed zien.

Deze afbeelding laat de IC-opnames over tijd zien.

Helemaal onderaan zie je de grafiek van de bezetting van IC-bedden door de tijd heen. Deze grafiek gaat terug tot 1 juni 2020. De eerste golf kun je dus niet zien, de tweede golf wel duidelijk.

Deze afbeelding laat de bezetting van IC-bedden over tijd zien.

Onderwerpen