Terug naar alle artikelen

Hoeveel COVID-19-patiënten liggen op de IC?

Een klein deel van de COVID-19-patiënten komt terecht op de intensive care (IC). Maar er kunnen wel veel coronapatiënten zijn en het aantal IC-bedden is beperkt. Er zijn natuurlijk ook bedden nodig voor mensen die bijvoorbeeld een ernstig ongeluk hebben gehad. De cijfers over coronapatiënten op de IC’s zijn dus belangrijk om te kunnen zien of er genoeg IC-bedden zijn voor alle patiënten.

IC-personeel aan het werk

Dit artikel geeft uitleg bij de pagina 'Intensive care-opnames ' op het dashboard. Daar vindt u ook de actuele cijfers.

Het aantal IC-opnames per dag is een gemiddelde van zeven dagen. We gebruiken een gemiddelde, omdat cijfers per dag een wisselend beeld kunnen geven. Het gemiddelde geeft een overzichtelijk beeld van de trend. Omdat het een gemiddelde is, kan er een cijfer achter de komma staan.

Als iemand op de IC wordt opgenomen, meldt het ziekenhuis dat meestal een paar dagen later. We weten vandaag dus nog niet precies hoeveel patiënten er gisteren zijn opgenomen. De meest recente dagen zijn dus nooit compleet. Daarom worden de laatste drie dagen niet meegenomen in de berekening van het gemiddelde van zeven dagen.

Aantal bezette bedden

Gemiddeld aantal intensive care-opnames per dag

Het aantal IC-bedden bezet door patiënten met COVID-19 laat zien hoeveel COVID-19-patiënten er op de IC liggen. Achter het absolute aantal in het cijfer, zie je ook het percentage IC-bedden dat is bezet door COVID-19-patiënten. Let op: dit percentage zegt niets over het maximaal aantal beschikbare IC-bedden. Er is namelijk geen vast maximum. Het totaal aantal IC-bedden hangt bijvoorbeeld af van de beschikbare IC-verpleegkundigen en -artsen. Als die ziek zijn of in quarantaine zitten, dan zijn er ook minder IC-bedden beschikbaar voor patiënten.

Grafieken

De grafiek Intensive care-opnames door de tijd heen toont de ontwikkeling van het aantal IC-opnames door de tijd heen. De IC-opnames gaan terug tot de eerste golf in maart 2020.

Intensive care-opnames door de tijd heen

De grafiek IC-opnames per leeftijdsgroep door de tijd heen laat zien hoeveel mensen met het coronavirus in een bepaalde leeftijdsgroep op de intensive care zijn opgenomen. Om leeftijdsgroepen met elkaar te kunnen vergelijken, berekenen we aantallen per 1 miljoen mensen uit een specifieke leeftijdsgroep.

Intensive care-opnames per leeftijdsgroep door de tijd heen

In de grafiek Bezetting IC-bedden door de tijd heen gaan de cijfers terug tot 1 juni 2020. De eerste golf kun je dus niet zien, de tweede golf wel duidelijk.

Bezetting IC-bedden door de tijd heen
Onderwerpen