Een groot deel van de Nederlandse bevolking is door vaccinatie en/of besmetting goed beschermd tegen COVID-19. Uit onderzoek weten we dat je dan nog steeds ziek kunt worden, maar áls je ziek wordt ben je meestal niet ernstig ziek. Met ernstig ziek bedoelen we dat je kan worden opgenomen in het ziekenhuis of dat er kans is op overlijden.
Verhoogd risico
Sommige mensen hebben meer risico om ernstig ziek te worden door COVID-19. Vooral als zij geen afweer hebben door vaccinaties en/of een doorgemaakte COVID-19 ziekte. Deze mensen horen tot een risicogroep. Als je tot een risicogroep behoort, is het extra belangrijk dat je een vaccinatie tegen COVID-19 en de herhaalprik haalt. Hierdoor ben je over het algemeen goed beschermd tegen ernstige ziekte.
Voor mensen in risicogroepen gelden extra adviezen om besmetting te voorkomen. Deze adviezen gelden ook als je bij mensen op bezoek gaat die tot een risicogroep behoren. Lees meer op MijnVraagOverCorona.nl | Rijksoverheid.nl
Meer informatie over welke mensen een groter risico hebben om erg ziek te worden van corona op de site van het RIVM Risicogroepen en COVID-19 | RIVM Hier staan ook adviezen voor (ouders van) kinderen met een chronische ziekte of aandoening.
Adviezen voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, en voor mensen die bij hen op bezoek gaan of hen verzorgen.
Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen meer risico om ernstig ziek te worden als zij corona krijgen. De kans op besmetting is groter na de versoepelingen. Door de herhaalprik kunnen zij zich beter beschermen. Onderstaande tips en adviezen maken de kans op besmetting kleiner.
Vaccinatie
Zorg dat je een recente vaccinatie en eventueel een herhaalprik haalt. Iedereen vanaf 12, die nog geen basisserie of herhaalprik heeft gehaald, kan deze nog steeds krijgen. Heb je vanaf 19 september 2022 de herhaalprik gehaald? Dan is het niet nodig om nóg een herhaalprik te halen.
Afstand houden en drukte vermijden
Afstand houden is de beste manier om besmetting met een luchtweginfectie te voorkomen. Vraag mensen om afstand te houden als je extra voorzichtig wilt zijn. Zeker als zij klachten hebben die kunnen passen bij een luchtweginfectie zoals griep of corona.
Je kunt een mondneusmasker dragen (minimaal type II of IIR) op plekken waar het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. Ga zoveel mogelijk op een rustig moment boodschappen doen.
Maak afspraken
Maak afspraken met elkaar als je zelf een kwetsbare gezondheid hebt, of als je bij een kwetsbaar persoon op bezoek gaat. Bijvoorbeeld over afstand houden of het dragen van een mondneusmasker. Als je luchtwegklachten (hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus) hebt, kun je je bezoek uitstellen, of een mondneusmasker dragen. Zowel bij het coronavirus als het griepvirus kan iemand deze klachten hebben.
Volg verder de basisadviezen: