Ik lees verschillende cijfers over vaccinaties, hoe kan dat?#
De cijfers van het aantal gemelde prikken zijn niet compleet, omdat nog niet alle zorginstellingen en huisartsenpraktijken alle gezette prikken aan het RIVM hebben gemeld. Om toch een zo goed mogelijk beeld te geven van het aantal gezette prikken, maakt het RIVM een berekening van het aantal gezette prikken. De berekende cijfers zijn gebaseerd op de aantallen vaccins die in opdracht van het RIVM zijn afgeleverd op de priklocaties.
Kunnen jullie laten zien hoeveel mensen (uit een bepaalde groep) al gevaccineerd zijn en wat de vaccinatiegraad is?#
Op dit moment is dat helaas nog niet mogelijk, omdat we daarvoor nog niet alle benodigde gegevens geautomatiseerd aangeleverd krijgen.
Worden bijwerkingen van vaccinaties ook op het dashboard getoond?#
Informatie over bijwerkingen van het vaccin worden niet op het coronadashboard gepubliceerd. Het dashboard houdt cijfers bij om de ontwikkeling van de pandemie in de gaten te houden. De stichting Lareb houdt in opdracht van het ministerie van VWS de bijwerkingen van de verschillende vaccinaties bij.
Waarom laten jullie geen cijfers over positieve testen en ziekenhuisopnames zien van mensen die gevaccineerd zijn?#
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om op het dashboard te laten zien hoeveel mensen die gevaccineerd zijn een positieve testuitslag hebben gehad of in het ziekenhuis zijn opgenomen, omdat die data niet geautomatiseerd worden aangeleverd.
Ziekenhuis- & IC-opnames
Waarom zie ik een daling in de grafiek van de ziekenhuiscijfers terwijl de aantallen hoog zijn?#
Sinds medio januari gebruiken we in de grafiek ‘Ziekenhuisopnames door de tijd heen’ de daadwerkelijke datum van een ziekenhuisopname, omdat dat beter weergeeft wanneer mensen in het ziekenhuis terecht zijn gekomen. Dat betekent dat we bij gisteren alleen de opnames van die dag laten zien. Maar omdat een opname vaak pas één of twee dagen later gemeld wordt, is dit cijfer in eerste instantie nog niet compleet. Het cijfer stijgt in de dagen erna, omdat er dan in de meldingen ook opnames van gisteren zullen zitten. Die opnames worden dan aan de grafiek toegevoegd. In de grafiek staat daarom een grijze balk die aangeeft voor welke dagen de cijfers nog niet compleet zijn en dus de komende dagen nog zullen stijgen.
Waarom worden de cijfers nog bijgewerkt of aangepast?#
De meldingen van ziekenhuisopnamen komen vanuit verschillende bronnen. Niet iedereen levert de gegevens op hetzelfde moment aan. Dat betekent in de praktijk dat we meldingen binnen kunnen krijgen van opnames van enkele dagen daarvoor. Dat is de reden dat de cijfers van de afgelopen dagen nog aangepast kunnen worden.
Waarom laten jullie geen cijfers zien van patiënten die het ziekenhuis weer verlaten?#
Het dashboard is bedoeld om de voortgang van de epidemie en de druk op de zorg in de gaten te houden. Het aantal ziekenhuisopnames geeft een beeld van de ziektelast van het virus en de druk op de zorg. Het is natuurlijk goed nieuws als patiënten het ziekenhuis verlaten, maar voor het volgen van de pandemie is het niet belangrijk.
Positieve testen
Hoe kan het dat het aantal besmettingen in de veiligheidsregio niet overeenkomt met het aantal besmettingen in de gemeenten?#
Het klopt dat het totaal aantal besmettingen per regio niet altijd overeenkomen met de getallen per gemeenten. Dit verschil komt doordat niet alle positieve testen herleid kunnen worden tot een specifieke gemeente.
Waar is de grafiek met Verdeling naar leeftijd gebleven?#
De oude grafiek bleek voor veel bezoekers van het Coronadashboard best ingewikkeld te zijn. Deze grafiek heeft daarom plaatsgemaakt voor een nieuwe grafiek met het aantal positieve testen per leeftijdsgroep door de tijd heen.
De oude grafiek ‘verdeling naar leeftijd’ liet van de laatste dag zien hoeveel procent van alle positief geteste mensen in een bepaalde leeftijdsgroep viel en hoeveel procent van de hele Nederlandse bevolking in die leeftijdsgroep valt. Bijvoorbeeld: van alle personen die gisteren positief getest zijn is 16% een twintiger en van alle Nederlanders is 13% een twintiger.
De nieuwe grafiek laat zien hoeveel mensen in een bepaalde leeftijdsgroep positief getest zijn op het coronavirus, per 100.000 mensen. De grafiek maakt het mogelijk om leeftijdsgroepen door de tijd heen met elkaar te vergelijken. Bijvoorbeeld: per 100.000 twintigers werden er op 31 maart 2021 53,8 twintigers positief getest en per 100.000 zestigers werden er op die dag 29,8 zestigers positief getest.
Waar staat de informatie over positief geteste personen?#
De pagina Actueel op het Coronadashboard is aangepast. Daar worden nu de cijfers getoond die belangrijk zijn voor het risiconiveau dat geldt. Het risiconiveau geeft informatie over de druk op de zorg door patiënten met COVID-19. Welk risiconiveau geldt, hangt af van het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames en het gemiddelde aantal IC-opnames in 7 dagen.
Als het risiconiveau verandert, betekent dat niet automatisch dat ook de maatregelen veranderen. Om te bepalen welke maatregelen nodig zijn, kijkt het kabinet namelijk niet alleen naar het risiconiveau. Het is ook belangrijk om te weten hoeveel ruimte er nog is op de IC en hoe druk het is in andere onderdelen van de zorg. En of de mensen die met COVID-19 in het ziekenhuis terecht komen gevaccineerd zijn of niet. Ook kijkt het kabinet naar hoeveel mensen positief getest zijn en hoeveel virus er in het rioolwater zit.
Positief geteste mensen
Deze cijfers laten we op het dashboard zien op de pagina ‘positief geteste mensen’ . U kunt deze en meer cijfers vinden door op de eerste pagina door te klikken op de link ‘Bekijk alle cijfers van Nederland’ . Bekijkt u het dashboard op uw telefoon of tablet, dan vindt u deze link onder de woorden De actuele situatie in Nederland. Bekijkt u het dashboard op uw laptop of desktop, dan vindt u de link naast deze woorden.
Hoewel de R-waarde ‘oud’ lijkt, is de getoonde waarde van op dit moment het meest recente beschikbare cijfer. Berekeningen van het reproductiegetal (R) recenter dan 14 dagen geleden kunnen een indicator zijn voor de uiteindelijke waarde, maar zijn niet betrouwbaar als voorspeller. De betrouwbaarheid van de berekening wordt kleiner voor recentere dagen, omdat de meldingen voor recente dagen nog niet volledig gerapporteerd zijn en de aantallen meldingen voor toekomstige dagen nog niet bekend kunnen zijn. De R-waarde is zo ‘oud’, omdat de waarde anders niet betrouwbaar genoeg is.
Het reproductiegetal wordt elke dinsdag- en vrijdagmiddag rond 15.20 uur geüpdatet op het dashboard, nadat we de gegevens van het RIVM hebben ontvangen. Op de dinsdag ontvangen we de R-waarde van de vrijdag twee weken daarvoor, op de vrijdag ontvangen we de R-waarde van de maandag twee weken daarvoor.
Sterftecijfers
Waarom is bij sterfte de groep tot 50 jaar samengevoegd?#
Het aantal sterfgevallen tot 50 jaar door COVID-19 is klein. In verband met de privacy, mogen aantallen niet herleidbaar zijn tot personen. Nabestaanden zouden hun dierbare kunnen herkennen als die ene persoon die in een bepaalde leeftijdsgroep is overleden. Daarom zijn de leeftijdsgroepen tot 50 jaar samengevoegd.
Virusdeeltjes in rioolwater
De laatste meting wijkt erg af van het gemiddelde. Hoe kan dat?#
Het gemiddelde in de bovenste blauwe balk is een gemiddelde over een langere periode. De grijze balken betreffen de laatste metingen. De afwijking kan twee oorzaken hebben. De laatste meting geeft een lager aantal virusdeeltjes aan dan het gemiddelde over eerdere metingen. Ook kan het gebeuren dat bijvoorbeeld door weersomstandigheden er minder metingen hebben plaatsgevonden. Als de laatste meting dan een gering aantal virusdeeltjes laat zien, verschijnt dit als afwijkende waarde op het dashboard.
Er worden meerdere gemeenten getoond bij de rioolwatermetingen Hoe kan dit?#
Rioolwaterzuiveringsinstallaties volgen vaak niet gemeentegrenzen. Hoewel een installatie in een bepaalde gemeente staat, kan het ook zo zijn dat het ook (een deel) van het rioolwater van omliggende gemeenten zuivert. Vanaf 4 maart 2021 worden op het dashboard ook van de gemeenten die geen eigen rioolwaterzuivering hebben de rioolmetingen weergegeven. Door de metingen van de rioolwaterzuiveringen te gebruiken waar deze gemeenten op aangesloten zijn, en met behulp van bevolkingscijfers van het CBS, kunnen we ook voor de gemeenten zonder eigen rioolwaterzuivering berekenen hoeveel virusdeeltjes er in het rioolwater zitten. En omdat de weergave per 100.000 inwoners is, zijn die cijfers vergelijkbaar met andere gemeenten. Deze nieuwe berekening leidt tot andere waarden op landelijk, regionaal en gemeenteniveau. Via deze website is meer informatie te vinden over de berekening van de cijfers.
Regionale cijfers
Wat kan ik met cijfers over mijn gemeente of regio?#
Het coronavirus verspreidt zich niet overal even snel. Soms vlamt het virus in bepaalde regio op, terwijl in een andere regio het aantal besmettingen beperkt blijft. Als we die informatie goed in beeld hebben, kunnen we het virus gericht en snel bestrijden daar waar het opleeft. Daarom worden de cijfers op het dashboard ook per gemeente of regio’s weergegeven. Dit helpt ook burgemeesters om lokale of regionale maatregelen te nemen.
Ik zie dat het goed gaat in mijn regio. Waarom gelden in mijn regio dezelfde maatregelen als in andere regio’s?#
Er bestaan grote verschillen tussen regio’s. In de ene regio heeft het virus tot nu toe veel harder toegeslagen dan in de andere. Toch kan het virus overal in het land makkelijk om zich heen grijpen. Veel maatregelen gelden daarom in het hele land. Soms gelden extra maatregelen in een bepaalde regio. Dat gebeurt als daar veel extra besmettingen worden vastgesteld. Dus: duiding van experts en gesprekken met GGD en veiligheidsregio’s bepalen in grote mate de maatregelen die worden genomen.
Algemeen
Wat is het verschil tussen 'waarde van' en 'verkregen op'?#
In de tegels van het dashboard wordt de term “Waarde van” gebruikt om aan te geven op wanneer de getoonde waarde betrekking heeft. De term “Verkregen op” wordt gebruikt om aan te geven wanneer de data is ontvangen. Het doel is duidelijker te maken hoe actueel de data is, met name voor indicatoren die altijd terugkijken. Reproductiegetal R bijvoorbeeld wordt twee keer per week gepubliceerd door het RIVM, maar de waarde voor de laatste bekende R betreft altijd een datum van twee weken geleden. We melden dan bij “Waarde van” de datum van twee weken geleden en “Verkregen op” wanneer de R-waarde voor het laatst is gepubliceerd is door het RIVM (deze week).
Hoe berekenen jullie aantallen per 100.000 inwoners als er minder dan 100.000 mensen in een gemeente wonen?#
Om gemeenten met elkaar te kunnen vergelijken, rekenen we sommige cijfers om naar cijfers per 100.000 mensen. Dat doen we zodat we grotere gemeenten en kleinere gemeenten beter met elkaar kunnen vergelijken. Als we dat niet zouden doen, zouden bijvoorbeeld gemeenten als Amsterdam en Rotterdam altijd hoge cijfers hebben, omdat daar veel meer mensen wonen dan in kleinere gemeenten.
Voorbeeld: In Katwijk hebben op 3 mei 2021 in totaal 47 mensen een positieve testuitslag gehad. Er wonen volgens cijfers van het CBS 65.753 mensen in Katwijk. De rekensom die we dan maken is 47 / 65.753 * 100.000 ≈ 71,5. Per 100.000 mensen hebben in Katwijk op 3 mei dus 71,5 mensen een positieve testuitslag gehad.
In Amsterdam hebben op 3 mei 2021 in totaal 455 mensen een positieve testuitslag gehad. Er wonen volgens cijfers van het CBS 872.757 mensen in Amsterdam. We maken dan dezelfde rekensom: 455 / 872.757 * 100.000 = 52,1. Per 100.000 mensen hebben in Amsterdam op 3 mei dus 52,1 mensen een positieve testuitslag gehad.
In Amsterdam wonen meer mensen dan in Katwijk, maar door om te rekenen naar positieve testuitslagen per 100.000 mensen kunnen we de twee gemeenten met elkaar vergelijken. Op 3 mei 2021 hadden in Katwijk die dag meer mensen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag dan in Amsterdam.
Omdat het aantal per 100.000 mensen een berekening is, kan er een cijfer achter de komma staan.