Cijferverantwoording
- Cijferverantwoording

Reproductiegetal

Let op: het reproductiegetal wordt niet meer bijgewerkt.

Omdat er al een lange tijd weinig COVID-19 patienten op de intensive care en verpleegafdelingen van ziekenhuizen worden opgenomen, is het niet meer mogelijk om een betrouwbaar reproductiegetal te berekenen. De laatste waarde is van 11 juli 2023 en wordt niet meer bijgewerkt.

Waar komen de cijfers vandaan?

De cijfers over het reproductiegetal komen van het RIVM. Deze data zijn beschikbaar als open data. Het reproductiegetal (R) is geen exacte waarde, maar een betrouwbare berekening.

Hoe komen de cijfers tot stand?

Om het reproductiegetal R te berekenen, is het aantal gevallen van COVID-19 dat toeneemt in de tijd nodig. Hiervoor gebruikt het RIVM het aantal gemelde COVID-19 gevallen per dag in Nederland. Daarnaast wordt gekeken wat de tijd is tussen de eerste ziektedag van een COVID-19 patiënt en de eerste ziektedag van zijn of haar besmetter. Op basis van de gegevens uit Nederland weten we dat de gemiddelde tijd 4 dagen is. Hiervoor is er een bestaande methode om het reproductiegetal te schatten.

De cijfers over ziekenhuisopnames lopen altijd een beetje achter, omdat op de eerste ziektedag van een patiënt nog niet duidelijk is of die patiënt in het ziekenhuis gaat worden opgenomen. Soms worden meldingen wat later doorgegeven of gewijzigd. Het RIVM houdt rekening met deze rapportagevertraging. De schattingen van de R langer dan 14 dagen geleden, zijn betrouwbaar. Als de R gebaseerd is op gegevens van minder dan 14 dagen geleden zijn de onzekerheden groter. ‘De ‘R’ van vandaag’ laten we daarom niet zien, daarvoor zijn de onzekerheden te groot.

De gegevens die worden gebruikt voor de berekening van R:

Gegevens van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Dit zijn cijfers over het aantal ziekenhuisopnames in Nederland en het aantal opnames op de intensive care.

Gegevens van de GGD'en (Gemeentelijke Gezondheidsdiensten). Zij zetten informatie over nieuwe patiënten met COVID-19 in het systeem OSIRIS. Daarbij geven zij het aantal nieuwe patiënten aan, wat hun de eerste ziektedag is, de mogelijke besmettingsbron en het aantal mensen dat in het ziekenhuis werd opgenomen. Alle gegevens komen via OSIRIS bij het RIVM. Het RIVM beheert dit systeem en werkt aan het toegankelijk maken van deze gegevens.

Aanpassingen

Vanaf 15 maart 2023 werd het reproductiegetal weer berekend op basis van COVID-19 ziekenhuisopnames volgens de NICE ziekenhuisregistratie.

Van 13 juni 2020 t/m 14 maart 2023 werd het reproductiegetal berekend op basis van COVID-19 meldingen aan de GGD. Het aantal meldingen wordt echter sterk bepaald door het testbeleid, en is door het aangepaste testbeleid en het sluiten van de GGD teststraten per 17 maart 2023 minder geschikt als basis voor het berekenen van het reproductiegetal.

Tot en met 12 juni 2020 werd het reproductiegetal ook berekend op basis van ziekenhuisopnames, maar toen zoals gemeld aan de GGD.