Terug naar alle artikelen

Cijfers van het Coronadashboard bij de persconferentie van 23 maart

Het kabinet ziet op dit moment geen ruimte om de maatregelen te versoepelen. Steeds meer mensen hebben een prik gehad, maar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames nemen toe. Deze gegevens van het Coronadasboard maken duidelijk hoe het zit. De meest recente cijfers kunt u vinden op het dashboard.

Afbeelding van een bestuurder van een auto die getest wordt op COVID-19 in een teststraat

1.De positieve effecten van vaccinatie zetten door

Inmiddels zijn ruim twee miljoen prikken gezet. We zien de positieve effecten van vaccinatie. Zo is het aantal besmettingen in verpleeghuizen verder aan het dalen.

Bevestigde besmettingen met COVID-19 in verpleeghuizen

2. Tegelijk is de R boven de 1

Met meer dan 80% van de besmettingen heeft de Britse virusvariant inmiddels de overhand. Deze variant is extra besmettelijk en maakt mensen vaker ziek. Ondanks de strenge maatregelen stijgt het reproductiegetal.

Reproductiegetal COVID-19

3. Er zijn meer dan 100.000 mensen besmettelijk

Het aantal besmettelijke personen ligt hoog. Een kleine procentuele toename van het aantal besmettingen leidt daardoor tot veel extra besmettelijke personen.

Totale aantal besmettelijke personen

4. Er liggen te veel patiënten in het ziekenhuis

Wanneer de ziekenhuis- en IC-opnames verder toenemen, raakt de zorg al snel overbelast. Reguliere zorg moet dan afgeschaald worden en er kan een tekort ontstaan aan IC-bedden.

Bezetting van ziekenhuisbedden met COVID-19 patiënten

5. We laten ons weer vaker testen, maar het opvolgen van andere maatregelen wordt moeilijker

Uit cijfers van 23 maart blijkt dat we ons steeds minder goed aan de meeste coronaregels zijn gaan houden. Meer mensen geven aan zich te laten testen bij klachten, al gaat het nog steeds maar om minder dan de helft van de bevolking. Vooral de naleving van het ontvangen van maximaal één bezoeker per dag daalt al enkele weken.

Naleving van vier gedragsregels

6. We zijn er dus nog niet, maar vaccineren geeft perspectief

Naarmate meer mensen gevaccineerd worden, we ons beter aan de afspraken houden en we vaker gaan testen, komen we dichter bij de situatie dat maatregelen versoepeld kunnen worden zonder dat ziekenhuis- en IC-opnames toenemen.

Leveringen vaccines gezette prikken in totaal