Terug naar alle artikelen

Hoe het coronavirus jong en oud raakt

Het coronavirus raakt niet iedereen even hard. Zo is de kans om te overlijden aan COVID-19 vooral groter voor ouderen. Dat zie je terug in de grafiek ‘COVID-19-sterfte: verdeling naar leeftijd’.

Een patiënt ontvangt verzorging aan huis

Dit artikel geeft uitleg bij de grafiek ’COVID-19 sterfte: verdeling naar leeftijd' op de pagina over sterfte op het dashboard. Daar vindt u ook de actuele cijfers.

De grafiek laat aan de linkerkant zien hoe groot de verschillende leeftijdsgroepen in Nederland zijn, in procenten (dus alle groepen opgeteld komen tot 100 procent). Aan de rechterkant zie je het percentage overleden personen in deze leeftijdsgroep.

Hoe lees je de grafiek?

Als je op de grafiek tikt (op telefoon op tablet) of met je cursor beweegt, zie je de cijfers per groep. Neem de leeftijdsgroep 80 tot 89 jaar. In de grijze balk (links) zie je dat 4% van de Nederlandse bevolking in deze groep zit. Rechts zie je dat 44,8% van alle coronadoden deze leeftijd heeft. Daarmee wordt duidelijk dat in deze leeftijdsgroep naar verhouding veel mensen aan COVID-19 overlijden.

sterfteverdeling naar leeftijd

Als je alle blauwe balken bekijkt, zie je ook daar dat de meeste mensen overlijden in de oudere leeftijdsgroepen.

Onder de vijftig

Links onderin de grafiek zie je een lange gestreepte balk voor de leeftijdsgroep 0 tot 49 jaar. Die balk is gestreept, omdat hij eigenlijk te lang is voor deze grafiek. 59,5% van de Nederlandse bevolking valt namelijk in deze leeftijdsgroep.

Sterfte: verdeling naar leeftijd

Tegelijkertijd zie je dat maar 0,7% van de mensen die overlijden aan de gevolgen van COVID-19 in deze leeftijdsgroep vallen. Omdat er zo weinig mensen onder de 50 overlijden, heeft het RIVM alle leeftijdsgroepen tot en met 49 jaar bij elkaar gezet.

Onderwerpen