Terug naar alle artikelen

Hoeveel mensen liggen er in het ziekenhuis?

Het aantal ziekenhuisopnames is een belangrijk cijfer in de coronacrisis. Als het getal te hoog is, raakt de zorg overbelast. In het ergste geval kan dat betekenen dat patiënten niet in het ziekenhuis terecht kunnen omdat er geen bedden en personeel beschikbaar zijn. In dit artikel lees je meer over de cijfers op de pagina ‘Ziekenhuisopnames per dag’ van het dashboard.

Ziekenhuispersoneel in overleg met elkaar.

Dit artikel geeft uitleg bij de pagina 'Ziekenhuisopnames per dag' op het dashboard. Daar vindt u ook de actuele cijfers.

Deze afbeelding laat het gemelde aantal ziekenhuisopnames per dag zien, en de het aantal ziekenhuisbedden bezet door patiënten met COVID-19.

Bovenaan de pagina zie je links het aantal coronapatiënten dat op een dag wordt opgenomen. Dit zijn zowel patiënten die op een gewoon ziekenhuisbed terechtkomen én patiënten die van buiten het ziekenhuis direct worden opgenomen op de intensive care (IC). Het gaat hier om de datum waarop een ziekenhuisopname is gemeld. Dit kunnen ook meldingen zijn van opnames van eerdere dagen. Dit cijfer komt van de Stichting NICE (Nederlandse Stichting Intensive Care Evaluatie). Rechts zie je het totaal aantal bedden dat bezet is door coronapatiënten. Dit cijfer komt van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Patiënten in Nederland

Onder de cijfers over opnames en bedbezetting, zie je een kaart van Nederland. Hierop kun je zien uit welke veiligheidsregio en gemeente in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten komen. Deze mensen kunnen dus in een ander deel van Nederland in het ziekenhuis liggen dan waar ze wonen.

Daalt het aantal ziekenhuisopnames?

In de grafiek ‘Ziekenhuisopnames over tijd’ kun je de ontwikkeling van opnames zien door de tijd heen. Je kunt rechtsbovenaan verschillende periodes selecteren. Bij de laatste dagen zie je altijd een dalende lijn. Dat komt omdat die cijfers nog niet compleet zijn. Ziekenhuizen lopen achter met het doorgeven van de opnamecijfers, omdat dit veel werk is en de ziekenhuizen het door corona erg druk hebben. In de grafiek zie je dan ook een grijze achtergrond voor de laatste vier dagen. Na een paar dagen zijn ook de oudere meldingen verwerkt.

Deze afbeelding laat het aantal ziekenhuisopnames over tijd zien.

Helemaal onderaan zie je de grafiek van de bezetting van ziekenhuisbedden door de tijd heen. Deze grafiek gaat terug tot 1 juni 2020.

Deze grafiek laat de ziekenhuisbezetting over tijd zien.

Onderwerpen