Terug naar alle artikelen

Leeftijdsverdeling van COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen

Twee grafieken op het Coronadashboard laten de leeftijdsverdeling zien van de mensen die met COVID-19 in het ziekenhuis terechtkomen. De ene grafiek toont de opnames in het ziekenhuis, inclusief de opnames op de Intensive Care (IC), de andere toont alleen de opnames op de IC. Wat vertellen deze grafieken?

Patiënt in ziekenhuis

Dit artikel geeft uitleg bij de grafieken die laten zien wat de leeftijdsverdeling is van de COVID-patiënten die in het ziekenhuis (inclusief IC) en op de IC werden opgenomen.

De grafieken laten de leeftijdsverdeling van de ziekenhuis- en IC-opnames zien, vanaf het begin van de epidemie tot nu. De grafieken tonen het aantal personen per 1 miljoen mensen in een leeftijdsgroep, dat in een bepaalde week is opgenomen. We berekenen de aantallen per 1 miljoen mensen om de verschillende leeftijdsgroepen met elkaar te kunnen vergelijken (kijk voor een rekenvoorbeeld bij Cijferverantwoording onder Ziekenhuizen en Intensive Care ). Elke lijn in de grafiek staat voor een leeftijdsgroep. De stippellijn toont het aantal opnames per 1 miljoen inwoners van alle leeftijdsgroepen samen.

Eerste en tweede golf

Hoe hoger de lijn, hoe meer mensen die week werden opgenomen. De lijn schiet duidelijk omhoog tijdens de eerste golf (maart 2020) en de tweede golf (november 2020 tot januari 2021) van besmettingen. Tijdens de eerste golf ging de lijn snel naar beneden, terwijl we bij de tweede golf zien dat de lijn lang aanhoudt.

Grafiek met aantal ziekenhuisopnames per leeftijdsgroep door de tijd heen
Grafiek met aantal IC-opnames per leeftijdsgroep door de tijd heen

Verschil tussen de twee grafieken

De eerste grafiek toont de leeftijden van de mensen die in een bepaalde week in het ziekenhuis werden opgenomen, inclusief de mensen die rechtstreeks naar de IC gingen. De tweede grafiek toont alleen de mensen die in een bepaalde week naar de IC gingen. Hier zitten ook mensen tussen die al met COVID-19 in het ziekenhuis lagen en zo ziek werden dat zij op de IC moesten worden opgenomen. Als je op de knoppen boven de grafiek klikt, kun je een leeftijdsgroep apart bekijken of een paar groepen met elkaar vergelijken. Door de lijn van een leeftijdsgroep te vergelijken met de stippellijn, kun je zien of die leeftijdsgroep meer of minder dan gemiddeld in het ziekenhuis of op de IC terechtkomt. Ook kun je zien of de leeftijdsverdeling gedurende de tijd verandert.

Vooral oudere mensen ernstig ziek

In beide grafieken valt op dat mensen vanaf 50 jaar relatief vaker in het ziekenhuis belanden dan jongere mensen (van 0 tot en met 49 jaar). Daaraan kun je zien dat de leeftijd een rol speelt bij de ernst van de ziekte. Met andere woorden: ouderen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden na een besmetting met het coronavirus. Daarom zijn ouderen, samen met kwetsbare mensen, eerder aan de beurt met vaccineren. Mensen kunnen na vaccinatie soms nog wel het virus bij zich dragen, maar ze worden er meestal niet meer ernstig ziek van.

Vaccineren heeft effect

Het effect van vaccineren wordt vanaf half februari zichtbaar in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames bij de leeftijdsgroepen die als eerste gevaccineerd zijn. We zien nog een stijgende lijn in de meeste leeftijdsgroepen, behalve in de leeftijdsgroepen van 80 jaar en ouder (zie afbeelding hieronder). Deze daling komt doordat mensen uit deze groepen al minimaal één prik hebben gehad. Daardoor is de kans veel kleiner dat zij door het coronavirus in het ziekenhuis belanden. Hier zien we duidelijk het eerste effect van de vaccinaties in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames.

Aantal ziekenhuisopnames van mensen ouder dan 80 jaar door de tijd heen

Verschil tussen ziekenhuis- en IC-opnames ouderen

De leeftijdsverdeling van de totale ziekenhuisopnames toont voor de meeste leeftijdsgroepen eenzelfde verloop als op de IC. De lijnen die de leeftijdsgroepen van 80-89 jaar en van 90 jaar en ouder tonen, laten wel een verschil zien. De lijn van de IC-opnames ligt daar lager dan de lijn van de totale ziekenhuisopnames. Dit komt waarschijnlijk doordat er weinig ernstig zieke mensen met een hoge leeftijd en ernstig onderliggend lijden op de IC worden opgenomen.

Verwachte daling aantal opnames

Steeds meer mensen krijgen een prik tegen corona. Dat betekent dat steeds minder mensen ernstig ziek worden van het coronavirus. Het aantal opnames in de ziekenhuizen en op de IC's neemt dan dus af. Dat zien we nu al in de oudste leeftijdsgroepen. De volgende groepen waar we naar verwachting het effect gaan zien, zijn de mensen van 70 tot en met 79 jaar en daarna de mensen van 60 tot en met 69 jaar. Wanneer er voldoende mensen zijn gevaccineerd, verwachten we dat alle lijnen naar beneden gaan.

Onderwerpen