Besmettingen
- Positieve testen

Positief geteste mensen

Door het aantal positief geteste mensen bij te houden krijgen we een duidelijk beeld van hoe snel het virus zich verspreidt voordat het de intensive care bereikt. Hierdoor blijven we voorbereid.

Laatste waardes verkregen op dinsdag 19 oktober. Wordt dagelijks bijgewerkt.

Bron: RIVM

Aantal positief geteste mensen

3.949
270 meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (3679)

Dit getal laat zien van hoeveel mensen op één dag gemeld is dat ze positief getest zijn op het coronavirus. Een deel van de meldingen zijn positieve testen van eerdere dagen, die later zijn doorgegeven.

Door een storing was dit getal eerder niet compleet. De cijfers die ontbraken tellen mee in het huidige getal.

14,7% van de GGD-testen was positief op zondag 17 oktober.

Waarde van dinsdag 19 oktober · Bron: RIVM

Gemiddeld aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners

22,6
1,5 meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (21.1)

Dit getal laat zien van hoeveel mensen gisteren per 100.000 inwoners gemeld is dat ze positief getest zijn op het coronavirus.

Waarde van dinsdag 19 oktober · Bron: RIVM

Aantal positief geteste mensen per gemeente of veiligheidsregio

Deze kaarten laten zien van hoeveel mensen in een gemeente of veiligheidsregio op één dag is gemeld dat ze positief getest zijn op het coronavirus, per 100.000 inwoners.

Aantal per 100.000 inwoners

 • 0
 • 4
 • 10
 • 30

Waarde van dinsdag 19 oktober · Bron: RIVM

Aantal positief geteste mensen door de tijd heen (per 100.000 inwoners)

Deze grafiek laat zien van hoeveel mensen gemeld is dat ze positief getest zijn op het coronavirus, per 100.000 inwoners.

Deze grafiek laat het geschatte aantal besmettelijke mensen door de tijd heen zien. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Je kunt ook het minderdanteken < en meerdanteken > gebruiken om terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
2 mrt. 202025 dec19 okt. 2021020406080

Bekijk de uitgelichte gebeurtenissen

 • Positief getest per 100.000, gemiddelde over de afgelopen zeven dagen
 • Positief getest per 100.000
 • Uitgelichte gebeurtenis

Bron: RIVM

Positieve testen per leeftijdsgroep door de tijd heen

Deze grafiek laat zien hoeveel mensen in een bepaalde leeftijdsgroep positief getest zijn op het coronavirus, per 100.000 inwoners. In de grafiek tonen we ook gemiddelden over de afgelopen zeven dagen. Let op dat de cijfers niet overeenkomen met het aantal positief geteste mensen dat op andere plekken op deze pagina staat. Dit komt doordat de gegevens uit een andere databron komen. In dit bestand worden andere datums gebruikt, namelijk vooral de eerste ziektedag. Lees hier meer over in de cijferverantwoording.

Selecteer één of meerdere leeftijdsgroepen om deze te bekijken

Per 100.000 inwoners
Deze grafiek laat zien hoeveel mensen in een bepaalde leeftijdsgroep positief getest zijn op het coronavirus, per 100.000 inwoners. In de grafiek tonen we ook gemiddelden over de afgelopen zeven dagen. Let op dat de cijfers niet overeenkomen met het aantal positief geteste mensen dat op andere plekken op deze pagina staat. Dit komt doordat de gegevens uit een andere databron komen. In dit bestand worden andere datums gebruikt, namelijk vooral de eerste ziektedag. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Je kunt ook het minderdanteken < en meerdanteken > gebruiken om terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
1 jun. 20209 feb. 202119 okt. 2021050100150200250
 • Alle leeftijden
 • De laatste dagen zijn niet compleet, omdat meldingen vertraagd binnenkomen

Bron: RIVM

Ontwikkeling aantal positieve testen

Deze grafiek geeft in procenten weer of in de afgelopen zeven dagen meer of minder mensen positief zijn getest op corona dan in de zeven dagen ervoor. Dit noemen we ook wel het groeigetal. Een rode balk (positief groeigetal) betekent dat meer mensen positief zijn getest. Een blauwe balk (negatief groeigetal) betekent dat minder mensen positief zijn getest.

Deze grafiek geeft in procenten weer of in de afgelopen zeven dagen meer of minder mensen positief zijn getest op corona dan in de zeven dagen ervoor. Dit noemen we ook wel het groeigetal. Een rode balk (positief groeigetal) betekent dat meer mensen positief zijn getest. Een blauwe balk (negatief groeigetal) betekent dat minder mensen positief zijn getest. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Je kunt ook het minderdanteken < en meerdanteken > gebruiken om terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
14 sep2 okt19 okt-20%0%20%40%60%80%

Waarde van dinsdag 19 oktober · Bron: Ministerie van VWS op basis van RIVM

Percentage positief geteste personen via GGD-teststraten

De cijfers hieronder geven inzicht in het aantal testen via de GGD-teststraten en van welk deel daarvan de uitslag positief is. Als het percentage positieve testen toeneemt kan dat erop wijzen dat de verspreiding van het virus toeneemt. Let op dat de meeste testen via de GGD lopen, maar dit niet voor alle testen geldt. Daarom wijkt het absolute aantal positief geteste personen af van het aantal positief testen door de GGD.

Laatste waardes verkregen op dinsdag 19 oktober. Wordt dagelijks bijgewerkt.

Bron: RIVM

Aantal GGD-testen per dag

20.329
8.016 minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (28345)

De testen waarvan de uitslag nog niet bekend is, zijn niet meegenomen in dit getal.

Waarde van zondag 17 oktober · Bron: RIVM

Positief geteste personen

14,7%
2,7% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (12)

Percentage positieve testen in de GGD-teststraten, waarvan de uitslag bekend is. Voor het berekenen van het percentage worden alleen tests meegeteld waarvan de testuitslag bekend is.

Dit zijn 2.990 van 20.329 tests met een bekende uitslag.

Waarde van zondag 17 oktober · Bron: RIVM

Percentage positieve testen door de tijd heen

Deze grafiek laat het dagelijks percentage GGD-testen zien met een positieve uitslag, ten opzichte van alle GGD-testen van die dag waarvan de uitslag bekend is. De gegevens zijn gesorteerd op de datum waarop de test bij de GGD plaatsvond. Het duurt gemiddeld één tot twee dagen voordat testuitslagen bekend zijn.

Het percentage positieve testen is niet gemakkelijk meer te vergelijken door de tijd heen. Lees de toelichting in de Cijferverantwoording.

Deze grafiek laat het dagelijks percentage GGD-testen zien met een positieve uitslag, ten opzichte van alle GGD-testen van die dag waarvan de uitslag bekend is. De gegevens zijn gesorteerd op de datum waarop de test bij de GGD plaatsvond. Het duurt gemiddeld één tot twee dagen voordat testuitslagen bekend zijn. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Je kunt ook het minderdanteken < en meerdanteken > gebruiken om terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
1 jun. 20208 feb. 202117 okt. 20210%5%10%15%20%25%
 • Percentage positieve testen, gemiddelde over de afgelopen zeven dagen
 • Percentage positieve testen

Bron: RIVM

Aantal testen door de tijd heen

Deze grafiek laat het dagelijks aantal bekende testuitslagen in de GGD-teststraten door de tijd heen zien, en hoeveel daarvan een positieve uitslag hebben. De gegevens zijn gesorteerd op de datum waarop de test bij de GGD plaatsvond. Het duurt gemiddeld één tot twee dagen voordat testuitslagen bekend zijn.

Deze grafiek laat zien van hoeveel mensen gemeld is dat ze positief getest zijn op het coronavirus, per 100.000 inwoners. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Je kunt ook het minderdanteken < en meerdanteken > gebruiken om terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
1 jun. 20208 feb. 202117 okt. 2021020.00040.00060.00080.000100.000
 • GGD-testen met een uitslag, gemiddelde over de afgelopen zeven dagen
 • GGD-testen met een uitslag
 • GGD-testen met een positieve uitslag, gemiddelde over de afgelopen zeven dagen
 • GGD-testen met een positieve uitslag

Bron: RIVM