Besmettingen
- Varianten van het coronavirus

Varianten van het coronavirus

Als een virus meer mensen besmet, kan het steeds een heel klein beetje veranderen. Soms zorgt een verandering ervoor dat een virus zich iets anders gedraagt. Het kan zijn dat een variant van het coronavirus besmettelijker is, mensen zieker maakt of dat vaccins minder effectief zijn. Daarom is het belangrijk varianten in Nederland goed in de gaten te houden.

Laatste waardes verkregen op donderdag 1 januari. Wordt wekelijks bijgewerkt.

Bron: RIVM

Varianten van het coronavirus

Deze tabel toont het percentage per variant van het coronavirus die in Nederland is gevonden. In de 1e kolom staat de naam van de variant en is te zien in welk land de variant voor het eerst is gevonden. In de 2e kolom staat hoe groot het aandeel van een variant is. Ook is te zien of het percentage van een bepaalde variant stijgt, daalt of gelijk blijft in vergelijking met de vorige meting. De tabel wordt wekelijks bijgewerkt. Lees meer over het onderzoek naar virusvarianten in de Cijferverantwoording.

De informatie in de tabel gaat over de periode van 13 tot en met 19 juni 2022.

VariantPercentage
Omikron
100%
Delta
0%
Alle andere varianten
0%

Waarde van maandag 13 juni - zondag 19 juni verkregen op vrijdag 1 juli · Bron: RIVM

Varianten van het coronavirus door de tijd heen

Deze grafiek laat zien hoe vaak een variant in Nederland is gevonden. We tonen alleen de varianten die het ECDC, ‘het Europese RIVM’, en de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) als zorgelijk zien. Zij noemen dit zorgelijke varianten, vanwege de mogelijke risicovolle veranderingen van het virus. De laatste week is voor een groot deel niet compleet, omdat de monsters van positieve testuitslagen nog in een laboratorium onderzocht worden.

Selecteer één of meerdere varianten om deze te bekijken.
Deze grafiek laat zien hoe vaak een variant in Nederland is gevonden. We tonen alleen de varianten die het ECDC, ‘het Europese RIVM’, en de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) als zorgelijk zien. Zij noemen dit zorgelijke varianten, vanwege de mogelijke risicovolle veranderingen van het virus. De laatste week is voor een groot deel niet compleet, omdat de monsters van positieve testuitslagen nog in een laboratorium onderzocht worden. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met het minderdanteken < en meerdanteken > kun je terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.

    Bron: RIVM