Ontwikkeling van het virus
- Varianten van het coronavirus

Varianten van het coronavirus

Als een virus meer mensen besmet, kan het steeds een heel klein beetje veranderen. Soms zorgt een verandering ervoor dat een virus zich iets anders gedraagt. Het kan zijn dat een variant van het coronavirus besmettelijker is, mensen zieker maakt of dat vaccins minder effectief zijn. Daarom is het belangrijk varianten in Nederland goed in de gaten te houden.

Laatste waardes verkregen op vrijdag 2 december. Wordt op vrijdag bijgewerkt.

Bron: RIVM

Varianten van het coronavirus door de tijd heen

Deze grafiek laat zien hoe vaak een variant van het coronavirus in Nederland is gevonden. We tonen alleen de varianten die met extra aandacht gevolgd worden door het RIVM, het European Centre for Disease Prevention and Control en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De varianten worden gevolgd als bepaalde veranderingen in het virus mogelijk extra risico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld omdat ze makkelijker overgedragen kunnen worden. De gegevens van de laatste week zijn nog niet compleet. Dat komt omdat laboratoria de gegevens soms nog moeten doorgeven.

Op de kaart wordt "Toon alles" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen 7 dagen" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen 30 dagen" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen 3 maanden" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen half jaar" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen jaar" getoond
Selecteer één of meerdere varianten om deze te bekijken.
Deze grafiek laat zien hoe vaak een variant in Nederland is gevonden. We tonen alleen de varianten die het ECDC, ‘het Europese RIVM’, en de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) als zorgelijk zien. Zij noemen dit zorgelijke varianten, vanwege de mogelijke risicovolle veranderingen van het virus. De laatste week is voor een groot deel niet compleet, omdat de monsters van positieve testuitslagen nog in een laboratorium onderzocht worden. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met het minderdanteken < en meerdanteken > kun je terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.

  Waarde van vrijdag 2 december · Bron: RIVM

  Varianten van het coronavirus

  Deze tabel laat in percentages zien hoe vaak een variant of subvariant in Nederland is gevonden. Ook is te zien of een bepaalde variant vaker wordt gevonden of minder vaak dan in de week ervoor, of dat het aandeel van de variant gelijk blijft. Lees meer over het onderzoek naar virusvarianten in de Cijferverantwoording .

  De tabel toont informatie over de periode van 14 tot en met 20 november 2022.

  VariantPercentage
  Omikron BQ.1
  40,9%
  Omikron BF.7
  14,6%
  Omikron BA.5
  30,7%
  Omikron BA.4.6
  2,7%
  Omikron BA.4
  0,3%
  Omikron BA.2.75
  8,5%
  Omikron BA.2.12.1
  0,0%
  Omikron BA.2
  0,3%
  Omikron BA.1
  0,0%
  Alle andere varianten
  1,9%

  Waarde van maandag 14 november - zondag 20 november verkregen op woensdag 30 november · Bron: RIVM