Ziekenhuizen
- Ziekenhuisopnames

Ziekenhuisopnames

Groei van het aantal opgenomen patiënten met COVID-19 kan ervoor zorgen dat ziekenhuizen het te druk krijgen. Daarnaast geeft dit cijfer een goed beeld van hoe de epidemie zich ontwikkelt. We houden hier het aantal patiënten bij dat met COVID-19 wordt opgenomen in ziekenhuizen en het aantal bedden op gewone ziekenhuisafdelingen die door patiënten met COVID-19 wordt bezet. We houden dit zowel landelijk als regionaal bij en dat doen we op basis van verschillende bronnen.

Laatste waardes verkregen op maandag 2 augustus. Wordt dagelijks bijgewerkt.

Bron: NICE via RIVM & LCPS

Gemeld aantal ziekenhuisopnames op één dag

113 ziekenhuisopnames per dag. Signaalwaarde: 40 opnames per dag.
32 hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 7 dagen (81)

Dit getal laat zien van hoeveel mensen met bevestigd COVID-19 op één dag gemeld is dat ze zijn opgenomen in een ziekenhuis. Dit cijfer laat het aantal ziekenhuisopnames – inclusief directe IC-opnames – zien dat op één dag gemeld is. Dit kunnen ook meldingen zijn van opnames van eerdere dagen.

Waarde van maandag 2 augustus · Bron: NICE via RIVM

Gewone ziekenhuisbedden bezet door patiënten met COVID-19

520
2 minder dan de vorige waarde

Dit getal laat zien hoeveel ziekenhuisbedden (exclusief IC-bedden) bezet worden door patiënten met COVID-19.

Waarde van dinsdag 3 augustus · Bron: LCPS

Woonplaats opgenomen patiënten

Deze kaart laat zien in welke gemeenten of veiligheidsregio’s patiënten wonen, die met COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Patiënten kunnen ook in een ziekenhuis in een ander deel van Nederland worden opgenomen. Het gaat hier om de ziekenhuisopnames die op één dag gemeld zijn bij Stichting NICE.

Ziekenhuisopnames

 • 0
 • 5
 • 15
Deze kaart laat zien in welke gemeenten of veiligheidsregio’s patiënten wonen, die met COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Patiënten kunnen ook in een ziekenhuis in een ander deel van Nederland worden opgenomen. Het gaat hier om de ziekenhuisopnames die op één dag gemeld zijn bij Stichting NICE. Links in de kaart kunnen aan en uit worden geschakeld. Navigeren kan met de Tab-toets.

Waarde van maandag 2 augustus · Bron: NICE via RIVM

Ziekenhuisopnames door de tijd heen, op datum van opname

In deze grafiek staan de ziekenhuisopnames (inclusief directe IC-opnames) vermeld op de dag dat mensen ook echt zijn opgenomen, in plaats van op de dag dat ze gemeld zijn. Zo kunnen we namelijk de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland goed zien. Let op: omdat het aanmelden van ziekenhuisopnames vaak een paar dagen later gebeurt, zijn de meest recente dagen nooit compleet en kan het lijken alsof het aantal ziekenhuisopnames afneemt terwijl dit niet zo is. De lijn van het gemiddelde over de laatste zeven dagen ontbreekt daarom in het laatste deel van de grafiek. Omdat de laatste dagen niet compleet zijn, geeft de lijn daar geen goed beeld van de werkelijkheid.

In deze grafiek staan de ziekenhuisopnames (inclusief directe IC-opnames) vermeld op de dag dat mensen ook echt zijn opgenomen, in plaats van op de dag dat ze gemeld zijn. Zo kunnen we namelijk de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland goed zien. Let op: omdat het aanmelden van ziekenhuisopnames vaak een paar dagen later gebeurt, zijn de meest recente dagen nooit compleet en kan het lijken alsof het aantal ziekenhuisopnames afneemt terwijl dit niet zo is. De lijn van het gemiddelde over de laatste zeven dagen ontbreekt daarom in het laatste deel van de grafiek. Omdat de laatste dagen niet compleet zijn, geeft de lijn daar geen goed beeld van de werkelijkheid. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
27 feb. 20202 aug. 20210200400600800Signaalwaarde: 40

Bekijk de uitgelichte gebeurtenissen

 • Gemiddeld aantal over de afgelopen 7 dagen
 • Ziekenhuisopnames
 • De laatste dagen zijn niet compleet, omdat meldingen vertraagd binnenkomen
 • Uitgelichte gebeurtenis

Bron: NICE via RIVM

Ziekenhuisopnames per leeftijdsgroep door de tijd heen

Deze grafiek laat zien hoeveel mensen met het coronavirus in een bepaalde leeftijdsgroep in het ziekenhuis zijn opgenomen, per 1.000.000 personen van die leeftijdsgroep. De grafiek toont de weektotalen van de opnames die in die week hebben plaatsgevonden.

Selecteer één of meerdere leeftijdsgroepen om deze te bekijken

Deze grafiek laat zien hoeveel mensen met het coronavirus in een bepaalde leeftijdsgroep in het ziekenhuis zijn opgenomen, per 1.000.000 personen van die leeftijdsgroep. De grafiek toont de weektotalen van de opnames die in die week hebben plaatsgevonden. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
24 feb. 202025 jul. 202102004006008001.000
 • Alle leeftijden
 • De laatste dagen zijn niet compleet, omdat meldingen vertraagd binnenkomen

Bron: NICE via RIVM

Bezetting gewone ziekenhuisbedden (zonder IC-bedden) door de tijd heen

Deze grafiek laat het aantal ziekenhuisbedden zien (IC-bedden niet meegerekend) dat door de tijd heen is bezet door patiënten met COVID-19. Het gaat daarbij niet alleen om de dag van opname in het ziekenhuis, maar om alle dagen waarop patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis lagen.

Deze grafiek laat het aantal ziekenhuisbedden zien (IC-bedden niet meegerekend) dat door de tijd heen is bezet door patiënten met COVID-19. Het gaat daarbij niet alleen om de dag van opname in het ziekenhuis, maar om alle dagen waarop patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis lagen. Deze grafiek wordt bijgewerkt op doordeweekse dagen. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
27 feb. 20203 aug. 202101.0002.0003.0004.000
 • Bezetting gewone ziekenhuisbedden
 • Cijfers zijn minder nauwkeurig

Bron: LCPS