Vroege signalen

Virusdeeltjes in rioolwater Fryslân

Als je besmet bent met het coronavirus, zitten er vaak virusdeeltjes in je ontlasting. Deze komen in het riool terecht. Door het rioolwater bij zuiveringsinstallaties te testen op virusdeeltjes, krijgen we informatie over de verspreiding van het virus.

Laatste waardes verkregen op maandag 18 oktober. Wordt dagelijks bijgewerkt.

Bron: RIVM

Gemiddeld aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners

171
2 meer dan de vorige waarde
x100 miljard

Dit is het gemiddelde van de laatste metingen van alle rioolwaterzuiveringsinstallaties in deze veiligheidsregio. Hierbij wordt rekening gehouden met hoeveel inwoners er zijn aangesloten per rioolwaterzuiveringsinstallatie, en voor welk deel een rioolwaterzuiveringsinstallatie in de veiligheidsregio ligt.

Waarde van woensdag 13 oktober · Bron: RIVM

Berekening gemiddeld aantal virusdeeltjes

Iedere dag publiceert het dashboard het gemiddelde aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners. Om dit getal te berekenen, gebruiken we de laatste meting van elke rioolwaterzuiveringsinstallatie. De laatste meting van een zuiveringsinstallatie kan meerdere dagen meetellen in de berekening.

Alle rioolwaterzuiveringsinstallaties doen gemiddeld drie keer per week een meting. Als een zuiveringsinstallatie bijvoorbeeld op maandag, woensdag en zaterdag een nieuwe meting doorgeeft, telt de uitslag van de meting van woensdag ook mee op donderdag en vrijdag. Alleen als de laatste meting ouder is dan negen dagen, telt die niet mee in het gemiddelde.

Gemiddeld aantal virusdeeltjes door de tijd heen (per 100.000 inwoners)

Deze grafiek laat het gemiddeld aantal virusdeeltjes door de tijd heen per 100.000 inwoners zien.

x100 miljard
Grafiek rioolwaterzuiveringsinstallatie door de tijd heen. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Je kunt ook het minderdanteken < en meerdanteken > gebruiken om terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
7 sep. 202027 mrt. 202113 okt. 20210200400600800
Daggemiddelde:
  • 0 tot 10
  • 10 tot 50
  • 50 tot 100
  • 100+

Bron: RIVM